TIP DO KUCHYNĚ: Kvašená jídla a rozehřívání

Říjen je měsíc, který prověří náš žaludek. Ajurvéda a čínská medicína celý ten princip rozebírá ještě důkladněji, naše tělo při trávení rozebírá pečlivěji co využít a co vyhodit jako odpad. Ostatně to nemusí být daleko od pravdy. On podzim celkově takový je. I v našich životech nyní velmi užitečné rozebrat důkladně to, co přijímáme. Co nám nesou současné dny.

A být pečlivější v tom, jak na to vše reagujeme.

CO si bereme k srdci… čím se vyživujeme.

A co by bylo vhodné odhodit. Ostatně odhazování a čistky a loučení se s nefungujícím by nám mělo nyní jít dobře.

Řekněme to tak: NA PODZIM (V ŘÍJNU) musíme mít silný žaludek.

A péče o něj je tu jako na zavolanou: Znovu přichází čas vývarů a silných polévek. Překvapivě výtečný je vývar z kostí z pečeného kuřete (voňavého, zdravého), přičemž stačí kosti a zeleninu vařit třeba jen 30 – 45 minut.

Milujete-li silné polévky, ale po třetím vyváření už přemýšlíte, jak si práci ulehčit? Jistě bujón může být jednou z voleb, ale našla jsem kombinaci úžasnou, která dokáže na druhém místě po silném vývaru z kostí konkurovat: a také se jedná o silné koncentráty, o které právě nyní jde: jakýkoliv základ polévky, ovesné vločky, zelenina, zavářky a do vývaru přidejte podle chuti tamari a ume ocet. Koncentrát z kvašených sojových bobů a koncentrát z kvašených slaných švestiček přidejte před koncem vaření. Tyto dva zázraky do vývarů dodají nakyslou (vývarovou) chuť a zároveň tu temnou, hlubokou připomínající maso.

Ačkoliv jsou kvašené, tak přece jen pro naše trávení potřebujeme něco živějšího: je tedy čas i na kysané zelí, jogurt, kombuchu, domácí kysanou zeleninu a tak dále… a i třeba probiotika v tabletkách budou výhodná.

Ale vraťme se k těm teplým jídlům. Mixované polévky z dýně nebo mrkve mohou mít řadu obdob. S těstovinami, rýží, překvapivě výtečné je na ještě horkou uvařenou rozmáčknutou bramboru na talíři vlít spouuustu krémové polévky! Nebo přidat strouhaný nebo na kostičky pokrájený sýr.

Sladká ořechová jídla přijdou vhod. Závin s ořechy!

A všechno, co nám působí radost a víme, že nám to trávení nezatíží.

Je čas mlsat teplé snídaně a hřejivé nápoje. Ovesné kaše, jáhlové kaše (stačí udělat nákyp, uchovat v lednici a pak si kostku nákypu hezky ohřát  – a třeba trošku toho jogurtu na něj). Právě jáhly jsou zlatou podzimní potravinou, protože ohřívají a dodávají tu laskavou sílu, kterou nyní potřebujeme.

Důležité je vyhnout se nyní silně ochlazujícím potravinám, to zastuzení bychom okamžitě poznali na celkové ztuhlosti, špatné náladě a náchylnosti k nachlazení. Zahřívat, zahřívat, zahřívat.

audiopodobu článku najdete zde. Líbil se vám? Pak si můžete celý kalendář ROK DOBRÝCH RAD na rok 2023 koupit v eshopu!

4 názory na “TIP DO KUCHYNĚ: Kvašená jídla a rozehřívání”

  1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

  2. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Shopping Cart