Říjen je měsíc, který prověří náš žaludek. Ajurvéda a čínská medicína celý ten princip rozebírá ještě důkladněji, naše tělo při trávení rozebírá pečlivěji co využít a co vyhodit jako odpad. Ostatně to nemusí být daleko od pravdy. On podzim celkově takový je. I v našich životech nyní velmi užitečné rozebrat důkladně to, co přijímáme. Co nám nesou současné dny.
A být pečlivější v tom, jak na to vše reagujeme.
CO si bereme k srdci… čím se vyživujeme.
A co by bylo vhodné odhodit. Ostatně odhazování a čistky a loučení se s nefungujícím by nám mělo nyní jít dobře.
Řekněme to tak: NA PODZIM (V ŘÍJNU) musíme mít silný žaludek.
A péče o něj je tu jako na zavolanou: Znovu přichází čas vývarů a silných polévek. Překvapivě výtečný je vývar z kostí z pečeného kuřete (voňavého, zdravého), přičemž stačí kosti a zeleninu vařit třeba jen 30 – 45 minut.
Milujete-li silné polévky, ale po třetím vyváření už přemýšlíte, jak si práci ulehčit? Jistě bujón může být jednou z voleb, ale našla jsem kombinaci úžasnou, která dokáže na druhém místě po silném vývaru z kostí konkurovat: a také se jedná o silné koncentráty, o které právě nyní jde: jakýkoliv základ polévky, ovesné vločky, zelenina, zavářky a do vývaru přidejte podle chuti tamari a ume ocet. Koncentrát z kvašených sojových bobů a koncentrát z kvašených slaných švestiček přidejte před koncem vaření. Tyto dva zázraky do vývarů dodají nakyslou (vývarovou) chuť a zároveň tu temnou, hlubokou připomínající maso.
Ačkoliv jsou kvašené, tak přece jen pro naše trávení potřebujeme něco živějšího: je tedy čas i na kysané zelí, jogurt, kombuchu, domácí kysanou zeleninu a tak dále… a i třeba probiotika v tabletkách budou výhodná.
Ale vraťme se k těm teplým jídlům. Mixované polévky z dýně nebo mrkve mohou mít řadu obdob. S těstovinami, rýží, překvapivě výtečné je na ještě horkou uvařenou rozmáčknutou bramboru na talíři vlít spouuustu krémové polévky! Nebo přidat strouhaný nebo na kostičky pokrájený sýr.
Sladká ořechová jídla přijdou vhod. Závin s ořechy!
A všechno, co nám působí radost a víme, že nám to trávení nezatíží.
Je čas mlsat teplé snídaně a hřejivé nápoje. Ovesné kaše, jáhlové kaše (stačí udělat nákyp, uchovat v lednici a pak si kostku nákypu hezky ohřát – a třeba trošku toho jogurtu na něj). Právě jáhly jsou zlatou podzimní potravinou, protože ohřívají a dodávají tu laskavou sílu, kterou nyní potřebujeme.
Důležité je vyhnout se nyní silně ochlazujícím potravinám, to zastuzení bychom okamžitě poznali na celkové ztuhlosti, špatné náladě a náchylnosti k nachlazení. Zahřívat, zahřívat, zahřívat.
audiopodobu článku najdete zde. Líbil se vám? Pak si můžete celý kalendář ROK DOBRÝCH RAD na rok 2023 koupit v eshopu!
Best casino https://biamo.bet/ that pays. Fast payouts, pay any way you like. Huge selection of different online games, slots. Huge selection of sports betting, online broadcasts, working all over the world. Come and win with us
I have read your article carefully and I agree with you very much. So, do you allow me to do this? I want to share your article link to my website: Cryptocurrency Prices
I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?
I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?