kalendář

29.11.: Ondřejovský čas: Čas tak magický, jako svatojánské a vánoční noci…

Jsou to takové malé Vánoce! Připomeňme si svatoondřejovské tradice. Jestli máme společně ještě nějaký čas, tak pozor – do předvečeru svatého Ondřeje se držel půst. A možná to mělo dobrý důvod. První byl jistě ten, že nás čekalo období adventu a pak svátků a tělo si mohlo odpočinout před tradičními dobrotami. A pak, a osobně …

29.11.: Ondřejovský čas: Čas tak magický, jako svatojánské a vánoční noci… Pokračovat ve čtení »

Kateřinské časy věští lednové počasí. A nejen to

Na Kateřinu (25.11) se vyplatilo sledovat počasí – jaká Kateřina, takový leden, říkalo se. Nebo, když Kateřina prádlo máchá, svatá Barbora je škrobí. Nebo ještě lépe: Je-li Kačenka ucouraná, bývá Barborka naškrobená. Když na Kateřinu prší, tak Barborka nosí do punčochy za pěkně zmrzlého večera a prstíčky má zkřehlé…

Svatý Martin, nejen husa a rohlíčky

Na svatého Martina nejlepší je husina. Pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se rozhostí. Je-li kobylka martinské husy namodralá, bude zima mírná. Je-li bílá, bude zima tuhá. Je-li kobylka bílá jen vpředu, bude zima tuhá jen před Vánocemi. Je-li bílá vzadu, bude zima tuhá po Vánocích. Je-li začátek kobylky tmavý, bude zima …

Svatý Martin, nejen husa a rohlíčky Pokračovat ve čtení »

TIP DO KUCHYNĚ: Kvašená jídla a rozehřívání

Říjen je měsíc, který prověří náš žaludek. Ajurvéda a čínská medicína celý ten princip rozebírá ještě důkladněji, naše tělo při trávení rozebírá pečlivěji co využít a co vyhodit jako odpad. Ostatně to nemusí být daleko od pravdy. On podzim celkově takový je. I v našich životech nyní velmi užitečné rozebrat důkladně to, co přijímáme. Co nám …

TIP DO KUCHYNĚ: Kvašená jídla a rozehřívání Pokračovat ve čtení »

Shopping Cart